•   Unik indisk & industriell inredning på nätet
  •   Betala tryggt med kort, faktura eller Swish
  •   Frakt från 69 kr

Sakta, sakta...

...börjar det växa fram något i det gamla Bruket i Hälleforsnäs. 

Vi har flyttat in i vårt nya stora lager i Serholts gamla lokaler, mitt emot före detta Lager 157, och hoppas komma igång med vårt showroom i slutet av sommaren. Vi inväntar vår nya möbelkollektion. 

Här ser du vår logga växa fram på väggen!

En svensk-indisk curry

Man brukar säga att man upplever Indien med alla sina sinnen, och då förstås till stor del genom smaken tack vare det fantastiska indiska köket! Indierna själva anser att matlagningen är en gudomlig konst och kryddorna är helt centrala. Det är kryddorna som ger maten den speciella smak som bara indisk mat har.

De vanligaste kryddorna är chilipeppar, svartpeppar, gurkmeja, spiskummin, ingefära, koriander och i sötare rätter även kardemumma och kanel.

En stor del av våra resor till Indien har ofrånkomligen kommit att handla om mat och många av våra minnen från våra resor har med mat att göra. Det indiska köket är lika stort och varierat som landet och varje provins har en egen matlagningstradition. Matens smak, hur man äter den, hur man dukar fram och hur man tillagar den skiljer sig mycket mellan norr och söder och mellan de olika religionerna.

Vi har haft förmånen att testa maten både i norra och södra Indien, både på restaurang, på gatorna men även hemma hos vänner. Jag har iakttagit, ställt frågor och fått med mig kryddor hem. Men att få till ”riktig” indisk mat hemma är inte lätt då många av råvarorna inte finns tillgängliga här i kalla nord. Men det går alltid att få till en hyfsad curry! Det gäller bara att inte snåla med kryddorna...

En svensk-indisk curry med kyckling:

600 g kyckling 

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 msk riven färsk ingefära

1 msk koriander

2 tsk spiskummin

1 tsk chilipulver

2 krm malen nejlika

2 krm kanel

3 msk curry (valfri styrka)

1 ½ salt

2 krm svartpeppar

Ca 3 dl matlagningsyoghurt

Skala och hacka lök och vitlök. En speciell metod i Indien är att värma upp ghee (skirat smör, finns att köpa på burk) eller olja till hög värme och sedan tillsätta kryddor som bryns, knäpper eller sväller upp. Så börja med att fräsa lök, vitlök och alla kryddorna på detta sätt tills löken börjar bli mjuk. Lägg sedan ner kycklingen och vänd den i kryddblandningen. Tillsätt sedan salt, peppar och rör ner yoghurten lite i taget. Låt puttra under lock på lång värme ca 30-40 minuter.

स्वादिष्ट भोजन (svaadisht bhojan, smaklig måltid på hindi)

 

Wrooom...

Som en del av er kommer ihåg så tillverkade vi först djur av återvunna skruvar och bultar. Nu har turen kommit till motorsportens värld!

Och exakt hur tuff är då inte den här racerbilen Vi älskar den! Köp den här.

Det händer grejer...

Här är en sneak peek på vårt nya lager i Hälleforsnäs som vi så sakta kommer börja flytta in i under maj. Lokalen ligger i det gamla Bruket i en häftig industriell miljö med den vackra Brukssjön och Sörmlandsleden runt hörnet.

Flytten innebär att vi kommer ha möjlighet till showroom igen, även om det ligger längre fram i tid.

Och även om viruset skakar om oss - exempelvis ligger hela vår produktion i Indien helt nere - väljer vi att se positivt på framtiden och har för avsikt att utveckla Telling Stories under året. Något vi hoppas kommer att märkas!

Tack för att ni följer oss! ❤️

Look who's back!

Den som väntar på något fint... behöver inte vänta längre! ❤️ De underbara mini-buddisarna är äntligen tillbaka på Telling Stories. Har du svårt att välja? Ja, men varför välja? Du kan köpa alla fyra till specialpris. Klicka här för mer information. 🙏

Tuff racingbil och flygplan i metall

Vi har alltid varit lite svaga för att inreda med tuffa flygplan, klassiska bilar och vespor. Här är två nya favoriter på Telling Stories! 

Du hittar racingbilen här och flygplanet här.

New York baby...

Förra året firade både Fru och Herr Telling Stories 40 år med att åka till New York. Nu i dessa virus-tider tänkte vi återuppleva minnena med lite turist-foton vi tog på Manhattan och i Brooklyn. 

Nytt postnummer i Mellösa

I år får cirka 40 000 hushåll i Sverige nytt postnummer och många ändringar träder i kraft idag den 1 mars. Försäkra dig om att du anger korrekt postnummer när du lägger din order!

Här är vår "nya" adress: Telling Stories, Sockenvägen 50, 642 63 Mellösa

Indiska filmaffischer

Saker som man blir glad av: Indiska filmaffischer (Bollywood)

Från oss alla, till er alla...

Information om leveranser i jul

Beställ senast fredag 20/12 kl 11:00 för leverans innan Julafton! (Gäller ej leveranser till Gotland, norra Norrland och små orter utan dagliga leveranser, där bör du lägga din order 1-2 dagar tidigare för säkerhets skull.)

Möbelordrar måste göras senast tisdag 17/12 för chans till leverans innan Julafton.

Från Sundbyberg till Mellösa

För en tid sedan intervjudades vi av lokaltidningen Sörmlandsbygden om vår flytt till Mellösa.

På spåret

Det går inte fort. Det stöter och bånkar liksom fram. Tågets säregna rörelser är väldigt rogivande och man ska vara väldigt stark för att inte - förr eller senare - låta sig vaggas till sömns på ett indiskt tåg.

Vi har åkt tåg flera gånger i Indien under de här åren vi haft produktion här. Främst i norra Indien. Avstånden i Rajasthan och Uttar Pradesh är hanterbara. En resa från Delhi ner till södra Indien kan däremot ta mellan två-tre dagar. Utan förseningar och eventuella trasiga tåg.

Det fungerar liksom inte när man som vi ofta tar med barnen. Även en iPad har sina begränsningar.

Idag åkte vi från den blå staden till den rosa staden. Från Jodhpur till Jaipur. En sträcka på strax över 30 mil som tar runt sex timmar med tåget. Ungefär samma tid som med bil.

Våra erfarenheter av att åka tåg i Indien är att det är lätt och folk är oerhört hjälpsamma.

Imorse frågade vi en man om han trodde vår vagn var i början eller slutet av tåget som sakta, sakta rullade in på perrongen. Vi fick ett svar och började ta oss åt det hållet i folkvimlet - massor med människor, allehanda möjligt och snudd på omöjligt bagage - och efter ha gått ett hundratal meter - indiska tåg är långa! - kommer en flicka springande och drar mig i tröjan, mannen hade insett att han visat fel håll och skickat flickan att hämta oss. En fin, och väldigt indisk gest.

(På vagnarna är det också tydligt angivet nummer och klass så det hade löst sig ändå när tåget stannat bör tilläggas.)

Vi brukar åka vad som kallas Two Tier Air Conditioned Class (2AC) vilket innebär att man får en egen säng i under- eller överslaf. Idag fick vi nytvättade sängöverkast och huvudhandduk från start medan kudde och filtar kom ombord vid ett senare stopp. AC’n är effektiv och högljudd. Det är slitet och rätt charmigt. Denna biljett kostar oss cirka 800 rupier per person, strax över 100 kr.

Det blir lätt trångt ombord. Och det är till exempel ingen konstighet att fem-sex människor följer med ombord och lämnar av bagage och mat för en person och sen hoppar av först när tåget börjar rulla. Indien är nog trots allt inte destination för folk som är rädda för lite trängsel.

Folk som reser i sällskap sitter ofta och umgås tillsammans i sängarna medan ensamresenärer drar för de gardiner som skyddar för insyn från gången (men inte mot närmaste sänggrannarna).

Det lite tråkiga med vår klass är att den har fasta fönster. Det innebär att man går miste om det spektakel och den kommers som sker på många stationer. Till de enklare vagnarna säljs det chai, mat och all annan tänkbar förfriskning genom fönster och ute på perrongerna. Även om man aldrig vet riktigt hur länge tåget blir stående på just den stationen så är det här inte några tåg som drar iväg med ett formel1-vrål.

Och folk är som sagt väldigt nyfikna och vänliga. Jag klev av på en perrong ”in the middle of nowhere” idag för att ta några mobilfoton och blev genast uppvaktad med nyfika frågor och bjuden på kryddiga lins-chips.

Det nord-indiska chai’et klarar jag mig inte utan men det är inget problem eftersom varje tåg(?) har minst en egen chai-walla ombord. Pris ca 1,25 kr.

På många sträckor kan du också beställa mat via ett kryssformulär så levereras den varm vid ett senare stopp under resan. Dessa formulär upplever jag dock kan vara rätt knepiga om man inte är en van tågresenär. Idag fick vi inget formulär heller men det kanske berodde på att vi skulle kliva av redan i Jaipur och inte följa med hela vägen till slutdestinationen Varanasi.

Eller så är det en av de många mindre variationer som ändå tycks förekomma mellan olika rutter.

Vissa stopp kan vara ganska långa, gå då ut och titta, det är inte ovanligt att du får se att en hel service-styrka är i arbete nere på rälsen under tåget med underhållsarbete, rengöring, påfyllning, etc. (Exempel kan ses på ett foto.)

Flera gånger när vi önskat åka tåg här i Indien har vi inte lyckats få tag i biljetter. Tågen blir snabbt fulla. Och kom då ihåg att långfärdstågen i Indien aldrig är kortare än 24 vagnar vilket motsvarar drygt 600 meter! Många sträckor är överbelastade vilket betyder regelbundna förseningar. Men ibland kan man som utlänning lyckas köpa av en särskild turist-kvot.

Vi har turen att ha leverantörer i Indien som ofta kan boka åt oss då jag upplever att det är lite småkomplicerat att göra från Sverige. Men nu på onsdag när vi ska vidare kan varken kontakter eller turistkvot hjälpa oss och det är inte första gången.

För oss blev dagens tågresa ett skönt avbrott och välkommet lugn då Diwali-firandet innebar att hinduerna i princip varit vakna hela natten och skjutit smällare och raketer. Det ekade fortfarande mellan huskropparna när tåget sakta, sakta vid 9-tiden kämpade sig i östlig riktning ut från Jodhpur Junction.

Viktigt om beställningar

På grund av lagerflytt och inköpsresa kan vi inte leverera några ordrar under perioden 7-17/11. Om du lägger en order under den aktuella perioden skickar vi givetvis inte ut någon faktura förrän din order lämnar vårt lager.

Notera att Indien-resan också medför något längre svarstider på e-post.

Telefonsamtal har vi inte möjlighet att besvara alls i under denna period.

Om två månader...

...är det jul! 😱 Här är en sneak-peek på vad som stundar! 

Produkter

Handla så här​

Information