•   Unik indisk & industriell inredning på nätet
  •   Betala tryggt med kort, faktura eller Swish
  •   Frakt från 69 kr

Chand Baori - en av Indiens okända pärlor

 

I delstaten Rajasthan i norra Indien, mellan städerna Agra och Jaipur, hittar man bland ensliga och dammiga grusvägar ett av världens mäktigaste byggnadsverk.

Chand Baori är en stepwell - bawdi eller baoli på hindi - som sträcker sig 30 meter rakt ner i marken vilket gör det till världens djupaste trappbrunn. 

På en rundresa i Indien 2015 fick vi möjlighet att besöka detta cirka 1200 år gamla underverk. Det är svindlande inte bara att klättra i den 13 våningar höga och 3500 steg branta och symmetriskt perfekta labyrinten, utan också tanken på hur denna vackra skapelse är helt byggd för hand för så länge sedan. Under monsunperioden fylls brunnen med turkost vatten och då blir Chans Baori en populär badplats för lokalbefolkningen. När vi besökte platsen i januari fanns bara lite gyttja långt där nere på botten.

När vi var där frågade vår reskamrat lite försynt en vakt om vi inte fick gå ner innanför det översta staketet. Så utan att vi riktigt förstod hur det gick till hade vi (ofrivilligt) mutat vakten som stängde entrén och lät oss klättra ner så långt ner vi nu vågade med två små barn i sällskap. 

Är du på rundresa i norra Indien rekommenderar vi verkligen ett besök i Chand Baori!

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla så här​

Information