•   Unik indisk & industriell inredning på nätet
  •   Betala tryggt med kort, faktura eller Swish
  •   Frakt från 69 kr

På spåret

Det går inte fort. Det stöter och bånkar liksom fram. Tågets säregna rörelser är väldigt rogivande och man ska vara väldigt stark för att inte - förr eller senare - låta sig vaggas till sömns på ett indiskt tåg.

Vi har åkt tåg flera gånger i Indien under de här åren vi haft produktion här. Främst i norra Indien. Avstånden i Rajasthan och Uttar Pradesh är hanterbara. En resa från Delhi ner till södra Indien kan däremot ta mellan två-tre dagar. Utan förseningar och eventuella trasiga tåg.

Det fungerar liksom inte när man som vi ofta tar med barnen. Även en iPad har sina begränsningar.

Idag åkte vi från den blå staden till den rosa staden. Från Jodhpur till Jaipur. En sträcka på strax över 30 mil som tar runt sex timmar med tåget. Ungefär samma tid som med bil.

Våra erfarenheter av att åka tåg i Indien är att det är lätt och folk är oerhört hjälpsamma.

Imorse frågade vi en man om han trodde vår vagn var i början eller slutet av tåget som sakta, sakta rullade in på perrongen. Vi fick ett svar och började ta oss åt det hållet i folkvimlet - massor med människor, allehanda möjligt och snudd på omöjligt bagage - och efter ha gått ett hundratal meter - indiska tåg är långa! - kommer en flicka springande och drar mig i tröjan, mannen hade insett att han visat fel håll och skickat flickan att hämta oss. En fin, och väldigt indisk gest.

(På vagnarna är det också tydligt angivet nummer och klass så det hade löst sig ändå när tåget stannat bör tilläggas.)

Vi brukar åka vad som kallas Two Tier Air Conditioned Class (2AC) vilket innebär att man får en egen säng i under- eller överslaf. Idag fick vi nytvättade sängöverkast och huvudhandduk från start medan kudde och filtar kom ombord vid ett senare stopp. AC’n är effektiv och högljudd. Det är slitet och rätt charmigt. Denna biljett kostar oss cirka 800 rupier per person, strax över 100 kr.

Det blir lätt trångt ombord. Och det är till exempel ingen konstighet att fem-sex människor följer med ombord och lämnar av bagage och mat för en person och sen hoppar av först när tåget börjar rulla. Indien är nog trots allt inte destination för folk som är rädda för lite trängsel.

Folk som reser i sällskap sitter ofta och umgås tillsammans i sängarna medan ensamresenärer drar för de gardiner som skyddar för insyn från gången (men inte mot närmaste sänggrannarna).

Det lite tråkiga med vår klass är att den har fasta fönster. Det innebär att man går miste om det spektakel och den kommers som sker på många stationer. Till de enklare vagnarna säljs det chai, mat och all annan tänkbar förfriskning genom fönster och ute på perrongerna. Även om man aldrig vet riktigt hur länge tåget blir stående på just den stationen så är det här inte några tåg som drar iväg med ett formel1-vrål.

Och folk är som sagt väldigt nyfikna och vänliga. Jag klev av på en perrong ”in the middle of nowhere” idag för att ta några mobilfoton och blev genast uppvaktad med nyfika frågor och bjuden på kryddiga lins-chips.

Det nord-indiska chai’et klarar jag mig inte utan men det är inget problem eftersom varje tåg(?) har minst en egen chai-walla ombord. Pris ca 1,25 kr.

På många sträckor kan du också beställa mat via ett kryssformulär så levereras den varm vid ett senare stopp under resan. Dessa formulär upplever jag dock kan vara rätt knepiga om man inte är en van tågresenär. Idag fick vi inget formulär heller men det kanske berodde på att vi skulle kliva av redan i Jaipur och inte följa med hela vägen till slutdestinationen Varanasi.

Eller så är det en av de många mindre variationer som ändå tycks förekomma mellan olika rutter.

Vissa stopp kan vara ganska långa, gå då ut och titta, det är inte ovanligt att du får se att en hel service-styrka är i arbete nere på rälsen under tåget med underhållsarbete, rengöring, påfyllning, etc. (Exempel kan ses på ett foto.)

Flera gånger när vi önskat åka tåg här i Indien har vi inte lyckats få tag i biljetter. Tågen blir snabbt fulla. Och kom då ihåg att långfärdstågen i Indien aldrig är kortare än 24 vagnar vilket motsvarar drygt 600 meter! Många sträckor är överbelastade vilket betyder regelbundna förseningar. Men ibland kan man som utlänning lyckas köpa av en särskild turist-kvot.

Vi har turen att ha leverantörer i Indien som ofta kan boka åt oss då jag upplever att det är lite småkomplicerat att göra från Sverige. Men nu på onsdag när vi ska vidare kan varken kontakter eller turistkvot hjälpa oss och det är inte första gången.

För oss blev dagens tågresa ett skönt avbrott och välkommet lugn då Diwali-firandet innebar att hinduerna i princip varit vakna hela natten och skjutit smällare och raketer. Det ekade fortfarande mellan huskropparna när tåget sakta, sakta vid 9-tiden kämpade sig i östlig riktning ut från Jodhpur Junction.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla så här​

Information