•   Unik indisk & industriell inredning på nätet
  •   Betala tryggt med kort, faktura eller Swish
  •   Frakt från 69 kr

En svensk-indisk curry

Man brukar säga att man upplever Indien med alla sina sinnen, och då förstås till stor del genom smaken tack vare det fantastiska indiska köket! Indierna själva anser att matlagningen är en gudomlig konst och kryddorna är helt centrala. Det är kryddorna som ger maten den speciella smak som bara indisk mat har.

De vanligaste kryddorna är chilipeppar, svartpeppar, gurkmeja, spiskummin, ingefära, koriander och i sötare rätter även kardemumma och kanel.

En stor del av våra resor till Indien har ofrånkomligen kommit att handla om mat och många av våra minnen från våra resor har med mat att göra. Det indiska köket är lika stort och varierat som landet och varje provins har en egen matlagningstradition. Matens smak, hur man äter den, hur man dukar fram och hur man tillagar den skiljer sig mycket mellan norr och söder och mellan de olika religionerna.

Vi har haft förmånen att testa maten både i norra och södra Indien, både på restaurang, på gatorna men även hemma hos vänner. Jag har iakttagit, ställt frågor och fått med mig kryddor hem. Men att få till ”riktig” indisk mat hemma är inte lätt då många av råvarorna inte finns tillgängliga här i kalla nord. Men det går alltid att få till en hyfsad curry! Det gäller bara att inte snåla med kryddorna...

En svensk-indisk curry med kyckling:

600 g kyckling 

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 msk riven färsk ingefära

1 msk koriander

2 tsk spiskummin

1 tsk chilipulver

2 krm malen nejlika

2 krm kanel

3 msk curry (valfri styrka)

1 ½ salt

2 krm svartpeppar

Ca 3 dl matlagningsyoghurt

Skala och hacka lök och vitlök. En speciell metod i Indien är att värma upp ghee (skirat smör, finns att köpa på burk) eller olja till hög värme och sedan tillsätta kryddor som bryns, knäpper eller sväller upp. Så börja med att fräsa lök, vitlök och alla kryddorna på detta sätt tills löken börjar bli mjuk. Lägg sedan ner kycklingen och vänd den i kryddblandningen. Tillsätt sedan salt, peppar och rör ner yoghurten lite i taget. Låt puttra under lock på lång värme ca 30-40 minuter.

स्वादिष्ट भोजन (svaadisht bhojan, smaklig måltid på hindi)

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla så här​

Information