•   Unik indisk & industriell inredning på nätet
  •   Betala tryggt med kort, faktura eller Swish
  •   Frakt från 69 kr

Underbara böcker

Jag tillhör de där som fortfarande läser böcker. Gärna pocketböcker som man lätt kan ta med sig och inte behöver få dåligt samvete över att vika hörnen i när bokmärkena försvinner spårlöst. Och det gör de ofta. En av årets stora höjdpunkter är att köpa på sig ett gäng böcker inför sommarledigheten. Inspirerad av Johan Anderblad som tipsar om böcker i TV4 tänkte jag dela med mig av tre bra böcker.

Först ut En gentleman i Moskva av Amor Towles som jag hade sett fram emot länge och jag blev inte besviken. Grundberättelsen är greve Alexander Rostov som sätts i husarrest på Hotel Metropol. En kärleksfull och stärkande roman som rör sig i historien, konsten och litteraturen med hjälp av tillfälligheter och underbara personporträtt. En luddig beskrivning, absolut, men det är en fantastisk läsupplevelse som väntar med små episoder och funderingar man bär med sig länge.

Innan floden tar oss, av Helena Thorfinn, är den första av två böcker om Sofia som flyttar till Bangladesh med man och två små barn för att arbeta med biståndsfrågor på ambassaden. Flera människoöden kopplas samman i en story som innehåller diplomati, relationer och fattigdomsfrågor i ett av världens mest utsatta länder. Som van Indien-resenär (nåja) kan man känna igen många situationer, miljöer och öden. En bok som får en att stanna upp och reflektera över sakernas tillstånd och orättvisor. Uppföljaren heter Den som går på tigerstigar.

Tredje boken lyssnade jag faktiskt på. Och som jag lyssnade! Där kräftorna sjunger av Delia Owens utspelar sig i träskmarkerna utmed North Carolinas kust under främst 50- och 60-talet. Det här är en bok som inte lämnar någon oberörd. Man stundom knyter näven i fickan och svär, stundom gläds med det vackra och enkla. Berättelsen drivs framåt av en enorm oövervinnerlig orättvisa med ”träskflickan” i mittpunkten, ändå är det här en fantastisk naturupplevelse och kärleksförklaring kanske mer än något annat. Jag lovar att även den mest inbitne stadsmänniskan kommer att stanna upp och se världen lite annorlunda efteråt. Dimman, fåglarna, regnet och leran, inget kommer vara riktigt som förut.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla så här​

Information